Priprava vzorca
Naučite se, kako preizkusiti vzorčni material pred mletjem – vključno z nasveti za predobdelavo, upoštevanje vlage, aglomeracijo in določanje idealne velikosti vzorca.

Trdne snovi in materiale v razsutem stanju je treba zmleti, če je njihova velikost zrn prevelika za postopke, kot so analiza, mešanje ali nadaljnja obdelava. Za zagotavljanje kakovosti se uporabljajo metode, kot sta spektroskopija in kromatografija. Ker velikost zrn pogosto vpliva na lastnosti izdelka (npr. ekstrakcijo, filtracijo, absorpcijo), je zmlet material bistven tudi v laboratoriju za razvoj izdelkov in proizvodne procese.
Pogosto je potrebno, da so materiali zmleti do "finega prahu" – izraz, ki pa nima jasne definicije, saj se materiali v razsutem stanju, kot so pralni prašek, kavni prašek in pecilni prašek, zelo razlikujejo po velikosti in porazdelitvi zrn.
Prav tako je treba laboratorijske vzorce zmleti "čim bolj fino", kar pa zahteva veliko porabo energije, dolgo časa in s tem povečane stroške. Moto je torej: ne fineje, kot je mogoče, ampak le tako fino, kot je potrebno.
Poleg tega mora imeti vzorčni material zahtevano finost za ustrezno analitsko metodo, ki je običajno med 20 µm in 2 mm.

Za optimalno mletje mora biti mehanizem naprave prilagojen obnašanju materiala pri lomu. Zato je treba pred obdelavo skrbno preučiti lastnosti materiala, kot so gostota, trdota, konsistenca, preostala vlaga, vsebnost maščob, temperaturna občutljivost, aglomeracijske lastnosti in površinske reakcije. Upoštevati je treba tudi naknadno analizo.
Podrobnejše informacije najdete tukaj:
Trdne snovi in materiale v razsutem stanju je treba zmleti, če je njihova prvotna velikost zrn prevelika za analitske postopke, mešalne postopke ali nadaljnjo obdelavo. Drobljenje je še posebej pomembno v laboratorijih, saj velikost zrn neposredno vpliva na lastnosti produkta, kot so ekstrakcija, filtracija ali absorpcija.
Trdne snovi in materiale v razsutem stanju je treba zmleti, če je njihova prvotna velikost zrn prevelika za analitske postopke, mešalne postopke ali nadaljnjo obdelavo. Drobljenje je še posebej pomembno v laboratorijih, saj velikost zrn neposredno vpliva na lastnosti produkta, kot so ekstrakcija, filtracija ali absorpcija.
Zahtevana finost je odvisna od izbrane analitske metode. Običajno so zahteve med 20 µm in 2 mm. Pretiranemu mletju se je treba izogibati, saj to nepotrebno porablja energijo in čas.
Za učinkovito drobljenje je Lastnosti materiala Upoštevati je treba dejavnike, kot so gostota, trdota, vsebnost vlage, vsebnost maščobe, konsistenca, temperaturno obnašanje in aglomeracija. Izbrana analitska metoda ima prav tako pomembno vlogo pri izbiri ustreznega postopka mletja.
Izbira ustreznega brusnega materiala (npr. jeklo, keramika, volframov karbid) pomembno vpliva na življenjsko dobo in delovanje mlina. Glede na cilj analize je treba upoštevati tudi morebitno kontaminacijo materiala zaradi abrazije.